woensdag, 20. juli 2011 - 8:45 Update: 08-07-2014 0:31

Vier Nederlandse hackers opgepakt in de VS

Den Haag

Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche heeft dinsdagavond vier verdachten aangehouden, die vermoedelijk betrokken zijn bij een splintergroepering van de beruchte hackersgroep Anonymous.

Het gaat om een 35-jarige man uit Roosendaal, een 25-jarige man uit Rotterdam, een 18-jarige man uit Breda en een 17-jarige jongen uit Doetinchem. Zij zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor het hacken van verschillende websites, waaronder de datingsite pepper.nl, het internet telefoon- en chatbedrijf bedrijf Nimbuzz en de website bronkerk.nl.

De verdachten maakten gebruik van de nicknames Ziaolin, Calimero, DutchD3V1L en Time op een niet openbaar chatkanaal. Hun belangrijkste doel, zou zijn het stelen en openbaar maken van vertrouwelijke gegevens van overheidsdiensten en bedrijven.

De hackersgroep opereerde onder de naam AntiSec NL (Anti Security Nederland) en is vermoedelijk voortgekomen uit het internationale collectief van Anonymous. De groep AntiSec Nl zocht de afgelopen tijd de publiciteit met een account op twitter, waar verslag werd gedaan van inbraken in computersystemen.

Het Team High Tech Crime kwam de verdachten op het spoor door zelf met een schuilnaam het chatkanaal van de hackers binnen te gaan. In korte tijd konden de verdachten worden geïdentificeerd. Zij zijn daarop onmiddellijk aangehouden. In het onderzoek werkten de rechercheurs samen met het internetsecurity bedrijf Fox-IT.

Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten is dinsdagavond beslag gelegd op een vijftiental computers, externe harde schijven en andere gegevensdragers.

De arrestaties in Nederland vonden plaats in een internationaal gecoördineerde actie, waarbij in de Verenigde Staten dinsdag door de FBI 14 verdachten van computercriminaliteit zijn aangehouden.
Categorie:
Tag(s):