donderdag, 31. maart 2011 - 17:37

Vierde dode door gevaarlijke XTC in Zuid Limburg

Maastricht

Afgelopen week zijn in Zuid Limburg twee jonge mensen overleden na het gebruik van XTC. Daarmee komt het aantal drugsdoden tengevolge van XTC-gebruik in dit gebied deze maand op drie, en in het laatste half jaar op vier. Drie van de vier slachtoffers zijn afkomstig uit Sittard-Geleen. Het vierde slachtoffer viel in Maastricht te betreuren.

Een 20-jarige man uit Margraten overleed afgelopen zaterdag in Maastricht aan de gevolgen van een overdosis XTC. Een eveneens 20-jarige vrouw uit Sittard overleed in de nacht van dinsdag op woensdag na gebruik van XTC. Eerder deze maand overleed een 29-jarige man uit Sittard na XTC-gebruik. In november 2010 overleed in Geleen een 29-jarige inwoner van die plaats aan een overdosis XTC.

Toxicologisch onderzoek heeft in de eerste drie gevallen uitgewezen dat er sprake is geweest van XTC-tabletten met een hoge dosering MDMA (het actieve bestanddeel van XTC) en/of PMMA (een vervuiling in XTC). De werking van deze tabletten ligt een stuk hoger dan bij de tabletten die doorgaans op de markt verkrijgbaar zijn. Bij verkeerd gebruik kunnen deze tabletten dodelijk zijn. De XTC-pillen met PMMA worden vooral aangetroffen in Zuid-Limburg. Pillen met hoge doseringen MDMA komen in het hele land voor.

Naar aanleiding van deze drie recente sterfgevallen heeft de regiopolitie Limburg Zuid het onderzoek naar de handel- en productie van XTC geïntensiveerd. Een speciaal rechercheteam is vrijgemaakt om dit onderzoek te verrichten.

Eerder deze maand waarschuwde de instelling voor preventie- en zorgverslaving in Limburg, Mondriaan, al voor de aanwezigheid XTC-pillen met hoge doseringen MDMA en PMMA. De politie sluit zich bij deze waarschuwing aan en roept XTC-gebruikers op om zeer terughoudend te zijn met het gebruik van deze harddrug.
Provincie:
Tag(s):