zaterdag, 4. juni 2011 - 22:31

Vijfhonderd 'sletten' betogen voor seksuele vrijheid

Amsterdam

In Amsterdam hebben zaterdag zo'n 500 'sletten' betoogd voor seksuele vrijheid. Zij namen deel aan de zogenaamde Slutwalk Amsterdam. Zij willen dat
slachtoffers van seksueel geweld niet meer worden beschuldigd van uitlokking en ook niet meer worden bestempeld als sletten, zo melden verschillende media.

Vanaf het homomonument bij de Westerkerk liepen flamboyant uitgedoste mannen en vrouwen naar het Spui. Initiatiefneemster van de eerste Slutwalk in Nederland is de Amerikaanse activiste Anna Justine Weick, die gender en seksualiteit studeert aan de Universiteit van Amsterdam.

Slut power
Deelnemers in kortje rokjes, jurken, pruiken en netkousen liepen met spandoeken waarop teksten stonden als: "Sluts are hot'' en "Slut power''. Volgens woordvoerster Mirjam van Heugten kunnen veel mensen in Nederland niet zichzelf zijn. "Als mannen zich te vrouwelijk gedragen, zijn ze een homo. Als vrouwen zich te mannelijk voordoen, worden ze potten genoemd. En als vrouwen zich te sexy kleden, worden ze bestempeld als hoeren.''

De aanleiding voor het protest was een presentatie van een Canadese agent in januari van dit jaar. Die had tegen een groep studenten gezegd dat vrouwen, om verkrachting te voorkomen, zich maar niet uitdagend moesten kleden. Het leidde in Canada tot een storm van protest. Anderhalve maand geleden werd in Toronto onder de naam Slut Walk een demonstratie georganiseerd.

Van Heugten vindt de eerste editie in Nederland meer dan geslaagd: ,,De opkomst was heel divers. Mannen, vrouwen, lesbo's, homo's, bi's en dragqueens.'' Na de 'slettenloop' riep de organisatie de deelnemers op naar kroegen en bars te gaan om de boodschap verder te verspreiden. In de avond is er nog een Transglitterfeest in het Wilhelminapakhuis.
Provincie:
Tag(s):