dinsdag, 11. oktober 2011 - 20:41

Vliegen in operatiekamers ziekenhuis Zevenaar

Zevenaar

In het operatiekamercomplex van Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar zijn meerdere vliegen aangetroffen. Dit heeft het ziekenhuis dinsdag bekendgemaakt.

‘Omdat met de aanwezigheid van vliegen geen steriele omgeving kan worden gegarandeerd, zijn voor dinsdag en woensdag alle geplande operaties in Zevenaar afgezegd’, aldus het ziekenhuis. Acute operaties worden naar Rijnstate Arnhem verplaatst.

Steriele omgeving
De aanwezigheid van de vliegen binnen het operatiekamercomplex noemt hete ziekenhuis ‘opmerkelijk’ mede vanwege het voortdurend nemen van alle mogelijke maatregelen om steriliteit te waarborgen.

De soort vlieg die is aangetroffen in de operatiekamers, staat erom bekend graag te overwinteren in hoog gelegen delen van gebouwen. Het operatiekamercomplex bevindt zich op de bovenste verdieping van het ziekenhuis.

Op dit moment verricht het ziekenhuis onderzoek hoe de vliegen in het operatiekamercomplex hebben kunnen komen. Dit is waarschijnlijk via minuscule gaatjes in het plafond gebeurd. Het ziekenhuis spoort met infraroodcamera’s de gaatjes op, waarna ze worden dichtgemaakt.

Geplande operaties afgezegd
Alle patiënten die dinsdag stonden ingepland voor een operatie zijn afgezegd en hebben al een nieuwe operatiedatum. Voor woensdag worden 20 operaties verplaatst naar Velp en Arnhem, een deel wordt afgezegd. In totaal zijn er voor dinsdag en woensdag 40 operaties geannuleerd.

Gert de Bey, voorzitter van de Raad van Bestuur, betreurt het dat patiënten moeten worden teleurgesteld: “Het is natuurlijk heel vervelend als je operatie op dezelfde dag of de dag van tevoren nog wordt afgezegd. Dat betreuren we, maar we kunnen echt niet anders. We willen het risico niet nemen dat er bijvoorbeeld een vlieg op een steriel operatie-instrument gaat zitten. We doen er alles aan om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.”

Maatregelen
De ongediertebestrijding is ingeschakeld. Er zijn blauwe lampen geplaatst om de vliegen te verdrijven, de luchtbehandeling van de OK wordt vannacht aangelaten, zodat de OK geen prettige leefruimte is voor de vliegen.

Woensdag 12 oktober vindt een inspectie plaats om te bepalen wanneer de operatiekamers weer open kunnen. Het ziekenhuis hoopt vanaf donderdag het normale operatieprogramma weer te kunnen volgen.
Provincie:
Tag(s):