maandag, 14. februari 2011 - 8:36

'Vliegramp Faro door fouten piloten'

Leiderdorp

De vliegramp in het Portugese Faro, die in december 1992 aan 56 mensen het leven kostte, is niet veroorzaakt door slecht weer, maar door fouten van de bemanning.

Volgens het AD, die er vandaag over bericht, is cruciale informatie buiten het officiële onderzoek weggelaten om zo de piloten en Martinair te beschermen.

Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van vliegtuigexpert Harry Horlings in opdracht van nabestaanden die al jaren twijfelen aan de officiële toedracht van de ramp. De ramp van toen kwam volgens de onderzoekers niet door de wind, maar door piloten die grove fouten hebben gemaakt.

Besluiten tot een doorstart
Er zijn volgens Horlings vier momenten geweest waarop de piloten hadden moeten besluiten tot een doorstart, onder meer omdat de landingsbaan blank stond. Het vliegtuig week te veel af van de aanvliegroute en was niet stabiel bij de landing. De piloten corrigeerden onvoldoende voor zijwind, vlogen te langzaam en maakten fouten met de automatische piloot.

Na de vliegramp kregen nabestaanden te horen dat het noodlottige ongeval te maken had met de harde wind. Volgens de onderzoekers is na de ramp met de zwarte doos gerommeld. Opvallend is dat de laatste seconden van de vlucht alle gegevens ontbreken. "Het lijkt dat grote moeite is gedaan om te bewerkstelligen dat de vliegers en daarmee de vliegmaatschappij niets te verwijten zou zijn."
Provincie:
Tag(s):