woensdag, 21. december 2011 - 10:09

Vliegtuigbom succesvol ontmanteld

Amerongen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de vliegtuigbom die in een boot nabij de sluizen bij Amerongen lag, succesvol ontmanteld.
De bom wordt later op een speciale locatie gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Burgemeester Frits Naafs heeft woensdagmiddag om 14.48 uur het sein veilig gegeven op advies van de EOD waarna de politie het risicogebied heeft vrijgegeven. Hiermee wordt ook de noodverordening ingetrokken die voor het risicogebied was ingesteld. Dit houdt in dat de inwoners van Buren en Amerongen die binnen de 1.320 m cirkel waar de bom lag wonen, het gebied weer in mogen.

Het ging om een zogenoemde “Engelse duizendponder”. Het explosief uit WOII werd ontdekt in een lading bagger uit de Vecht bij Weesp, dezelfde baggerlading waar eerder deze maand bij het grintgat aan de Neder-Rijn in Ingen een duizendponder in gevonden werd.

Beide burgemeesters zijn blij dat de ontmanteling van de ‘duizendponder’ succesvol en veilig is verlopen. Ze bedanken de inwoners van Buren en Amerongen voor hun begrip en medewerking. Ook bedanken ze alle hulpdiensten die bij de ontmanteling van het explosief actief zijn geweest.
Provincie:
Tag(s):