woensdag, 4. mei 2011 - 13:51

Vliegtuigen tijdelijk 'in de wacht' tijdens dodenherdenkingen

Schiphol

Tijdens de nationale dodenherdenking op woensdag 4 mei zal het luchtverkeer op de Nederlandse luchthavens zoals gebruikelijk een stilteperiode in acht nemen. 'Van 19.50 tot 20.03 uur wordt voor het gehele Nederlandse luchtruim geen startklaring gegeven', meldt Luchtverkeersleiding Nederland woensdag.

’In de wacht’
De laatste landing woensdagavond vindt plaats vóór 20.00 uur. Vliegtuigen op weg naar Schiphol of andere Nederlandse luchthavens die voor dat tijdstip nog niet zijn geland, stellen de eindnadering uit tot 20.03 uur en blijven op een hoogte van ruim 3,5 km in het luchtruim wachten. Pas daarna mogen deze vliegtuigen verder dalen en de eindnadering inzetten.

Op Schiphol is van 20.00 tot 20.03 uur geen taxiënd verkeer toegestaan. Tijdens verschillende herdenkingsplechtigheden gelden in de betrokken gebieden beperkingen voor het luchtverkeer.

Voor het luchtruim boven de Dam in Amsterdam zijn die van kracht van 18.55 tot 21.30 uur. Boven de Grebbeberg bij Rhenen heeft het luchtverkeer van 19.10 tot 20.40 uur te maken met beperkingen voor het luchtruimtegebruik en boven Bloemendaal/Overveen van 19.30 tot 20.30 uur. In het luchtruim boven Apeldoorn/Loenen zijn beperkingen van kracht van 14.00 tot 15.00 uur.

Vliegverbod
In de genoemde periodes is het boven deze locaties binnen een bepaalde straal tijdens de herdenkingsplechtigheden niet toegestaan onder een bepaalde hoogte te vliegen. Deze locale luchtruimtesluitingen zijn ingesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en worden uitgevoerd door Luchtverkeersleiding Nederland.

Aankomst-vertrekhallen
In de aankomst- en vertrekhallen op Schiphol wordt zoals elk jaar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Via de centrale omroep worden passagiers, bezoekers en medewerkers hierom verzocht. Ook op de luchthavens van Rotterdam, Groningen en Maastricht gebeurt dit.
Provincie:
Tag(s):