donderdag, 29. september 2011 - 8:11

Vluchttijd bij woningbrand van 17 naar 3 minuten

Beverwijk

Bij een woningbrand zijn er tegenwoordig, vanwege de sterke rookontwikkeling, maar 3 minuten om de woning veilig te kunnen verlaten. ‘Dertig jaar geleden waren dat nog 17 minuten’, stelt het brandwondencentrum donderdag.

Lector Brandpreventie René Hagen licht toe waar het gevaar zit. ‘Mensen denken dat ze heel veel tijd hebben om te vluchten bij brand. Zo'n 30 jaar geleden had je vanaf de start van de brand nog 17 minuten. Verbetering van woningen en vermeerdering van brandbare inrichtingsmaterialen hebben die tijd echter drastisch ingekort', stelt Hagen.

'Want waar de brandweer een gemiddelde aanrijdtijd van 8 minuten heeft, heb je tegenwoordig bij een woningbrand slechts 3 minuten om jezelf in veiligheid te brengen. Daarna zorgen rook en giftige gassen voor een niet overleefbare situatie. Een dodelijke brand is dus sneller dan de levensreddende brandweer.'

‘Sterke rookontwikkeling en het vrijkomen van giftige gassen zorgen in een mum van tijd voor een niet overleefbare situatie. Brand is dus sneller dan de brandweer,' concludeert René Hagen.

Woningbranden onderschat
Het overgrote deel van de Nederlanders denkt dat brand hen niet overkomt. Ook onderschatten ze het gevaar van brand. Maar aan de waarheid over woningbranden valt niet te ontsnappen. Nederland telt jaarlijks 7.000 woningbranden.

Wat doe JIJ bij brand?
De hele maand oktober staan de Nationale Brandpreventieweken in het teken van het credo ‘Wat doe JIJ bij brand? Daar moet je NU over nadenken!'. De gezamenlijke campagne van de Brandweer en de Brandwonden Stichting moet Nederlanders aan het denken zetten, maar vooral aansporen tot actie.

Beperk de risico's op brand in huis, maar weet ook wat je moet doen als er brand is. Lokale acties van brandweerkorpsen en landelijke slagkracht van de Brandwonden Stichting zorgen er samen voor dat in oktober niemand aan deze boodschap kan ontsnappen.
Provincie:
Tag(s):