vrijdag, 2. september 2011 - 9:31

'Voetbalsupporters niet zomaar fotograferen en registreren'

Amsterdam

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, pleit voor meer openheid over het fotograferen en registreren van voetbalsupporters. Dit is een van zijn aanbevelingen na onderzoek naar het fotograferen en vastleggen van persoonsgegevens van voetbalsupporters door de politie.

De politie mag niet zomaar beeldmateriaal verzamelen en overschrijdt een grens als foto's aan persoonsgegevens worden gekoppeld. 'Supporters worden onvoldoende geïnformeerd over de redenen waarom de politie foto's maakt bij de wedstrijden. Ze vragen zich af waar die gegevens terechtkomen en wat er mee gebeurt', aldus Brenninkmeijer.

Wel vindt de ombudsman het te begrijpen dat de politie foto's maakt en persoonsgegevens vast legt om de openbare orde en veiligheid te bewaren.

In april dit jaar startte Brenninkmeijer dit onderzoek naar aanleiding van de zorgen die verschillende supportersverenigingen hierover bij hem hadden geuit. Zij vonden dat de goeden onder de kwaden moesten lijden. In zijn onderzoek richtte de Nationale ombudsman zich op twee incidenten rondom voetbalwedstrijden in Rotterdam en Amsterdam.
Provincie:
Tag(s):