vrijdag, 13. mei 2011 - 13:18

Vogelgriep Kootwijkerbroek is 'milde variant'

Kootwijkerbroek

De vogelgriep bij het biologisch pluimveebedrijf in kootwijkerbroek, waar 8.800 legkippen zijn geruimd, betreft een milde variant van het type H7. 'Dat is op vrijdag 13 mei vastgesteld', meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vrijdag.

Update 17.00 uur
Vanaf vrijdag 13 mei, 20.00 geldt een wijziging op de regeling waarbij voertuigen waarmee rauwe melk is vervoerd ook gereinigd worden indien er alleen hobbypluimvee aanwezig is op het bedrijf. Dit gold al voor bedrijven waar commercieel pluimvee werd gehouden.

De verplichting tot reiniging van vervoersmiddelen voor het vervoer van voeder, mest of gebruikt strooisel en rauwe melk is in de herziene regeling beperkt tot voertuigen voor het vervoer van en naar bedrijven waar gevogelte aanwezig is. De verplichting vervalt voor bedrijven waar geen gevogelte aanwezig is.

Verder vervalt voor houders van eendvogels en loopvogels de expliciete verplichting om de al dan niet beperkte uitloop ondoorlaatbaar af te dichten en de zijkanten van de uitloop met netten af te schermen.

Eerdere berichtgeving
Omdat een laagpathogene H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene, een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit heeft op donderdag de ruiming uitgevoerd. Die is op vrijdag afgerond.

Vanaf donderdag 12 mei, 17.30 uur geldt er in een zone van drie kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen de zone van drie kilometer zitten bijna 60 andere pluimveebedrijven.

De besmetting komt hoogstwaarschijnlijk van wilde vogels die het virus met hun ontlasting uitscheiden.
Provincie:
Tag(s):