zaterdag, 1. januari 2011 - 15:12

Volendam herdenkt cafébrand

Volendam

In een bomvolle kerk is zaterdagmiddag tijdens een speciale mis in de Sint Vacentiuskerk de cafébrand herdacht.

De brand vond 10 jaar geleden plaats in café de Hemel.

Pastoor Jan Berkhout, die de ramp van dichtbij meemaakte maar in 2003 uit Volendam vertrok, ging de dienst voor. Er waren meer dan 400 mensen bij de dienst aanwezig.

Tien jaar geleden werd Volendam opgeschrikt door een van de grootste rampen die het dorp ooit troffen: de cafébrand. In café De Hemel aan de Haven woedde een korte maar hevige brand. Oorzaak was de combinatie van een bundel sterretjes en een licht ontvlambare, niet-vuurbestendige kerstversiering.

Veertien jongeren kwamen om het leven. Er waren 180 gewonden. Sommige jongeren zijn door hun verwondingen voor het leven getekend.

De herdenking vond om 12.30 uur plaats bij het monument aan de Haven, tegenover de rampplek. Bij die officiële herdenking hielden burgemeester Wim van Beek en vertegenwoordigers van de slachtofferorganisaties toespraken.
Bij het monument werden bloemen gelegd en werd een minuut stilte in acht genomen. Erik Tuijp, voorzitter van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV) las de namen op van de veertien jongeren die om het leven kwamen bij de cafébrand.
Provincie:
Tag(s):