vrijdag, 8. april 2011 - 18:41

Voorbereidingen Ruimtevluchthaven Lelystad

Lelystad

Tijdens de ISTA herdenking van de 50e verjaardag van de eerste bemande ruimtevlucht, heeft een publiekprivate samenwerking vrijdagavond het initiatief genomen om te starten met de voorbereidingen om in de Metropoolregio Amsterdam een ruimtevluchthaven te creëren.

Om vluchten naar de ruimte mogelijk te maken, onderzoekt de Spaceport Development Working Group (SDWG) de planning en verschillende milieu- en veiligheidsaspecten, maar ook de economische voordelen voor Lelystad en de regio.

De eerste resultaten worden over zes maanden verwacht. Luchthaven Lelystad wordt de thuisbasis van de toekomstige EU Ruimtevluchthaven Amsterdam Lelystad.

De Spaceport Development Working Group (SDWG) is samengesteld uit publieke en private organisaties, die mogelijk profiteren van een mogelijke ruimtevluchthaven in Lelystad.

Partijen die hierin participeren zijn onder meer de gemeente Lelystad, Luchthaven Lelystad, ontwikkelingsmaatschappij OMALA, Reynolds Smith & Hill (een Amerikaans ingenieursbureau gespecialiseerd in ruimtevluchthaven ontwikkeling en milieuanalyse), SpaceLinq NV (de eerste spaceliner, die vanaf EU Ruimtevluchthaven Amsterdam Lelystad wil vliegen) en de brancheorganisatie International Space Transport Association (ISTA).

Er wordt samenwerking gezocht met de Nederlandse overheid en ruimtevaartlaboratoria en onderzoekscentra van onder andere TU Delft, Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Leiden met de International Institute of Air & Space Law.

SpaceLinq, de aanbieder van ruimtevluchten die Lelystad als thuisbasis heeft gekozen, is een duurzame CO2 neutrale oplossing aan het uitwerken voor zowel de ruimtevluchthaven als de spaceliner.

Amerikaans ingenieursbureau Reynolds Smith & Hill wil een technische en milieustudie uit voeren voor de huidige luchthaven en het omliggende gebied. Daarnaast onderzoekt ISTA de economische en politieke impact van de mogelijke vestiging van een ruimtevluchthaven.
Provincie:
Tag(s):