maandag, 7. februari 2011 - 15:27

Voorwaardelijke celstraf en werkstraf wegens schuld bootongeluk

Utrecht

Een 43-jarige man uit Montfoort is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een werkstraf van 150 uur wegens schuld aan het veroorzaken van een ernstig ongeluk met zijn speedboot op de Lek.

Het ongeluk vond in april 2009 plaats op de Lek in de gemeente Nieuwegein. De Montfoortenaar voer met een snelheid van tussen de 75 en 80 kilometer per uur achter de boot van zijn vriend aan. Op een gegeven moment kwam hij op de hekgolf van zijn voorganger terecht. Toen die voorganger vervolgens vaart minderde vond er een overvaring plaats. De vriend van de verdachte liep hierbij meerdere botbreuken en hersenbeschadiging op en is nog altijd volledig arbeidsongeschikt.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte zodra hij op de hekgolf terecht kwam, hij “als goed zeeman” een uitwijkmanoeuvre had moeten inzetten of drastisch snelheid had moeten minderen om een mogelijke aanvaring te voorkomen. Temeer omdat hij met aanzienlijke snelheid voer, niet voortdurend zicht had op zijn voorligger en hij wist dat er een probleem was aan de stuurinrichting van zijn boot.

De verdachte heeft zich daarom naar het oordeel van de rechtbank ook in strafrechtelijke zin aanmerkelijke schuld aan het ongeval.
Provincie:
Tag(s):