maandag, 26. september 2011 - 14:10 Update: 08-07-2014 0:56

Vrees voor verwoestend effect van smeltwater hoogste bergen

Het ijs van de gletsjers op de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, is als gevolg van de opwarmende aarde de laatste jaren steeds minder geworden. Hierdoor wordt het beklimmen van de berg steeds makkelijker. Dat heeft de Engelse krant The Guardian bekendgemaakt.

Men is bang dat wanneer deze trend zich zo doorzet de klim snel helemaal ijsvrij zou kunnen zijn. Alpinisten en sherpa’s vertelden over dit fenomeen op een meeting in Kathmandu, waar momenteel het dramatische wegsmelten van gletsjers in de Himalaya wetenschappelijk in kaart wordt geprobeerd te brengen.

Smeltwaterprobleem Himalaya
Door het smelten van de laaggelegen gletsjers wordt er gevreesd dat een kwart van de wereldbevolking gevaar loopt door de alarmerende snelheid waarmee de ijsmassa verdwijnt en overgaat in water.

Dat kwart van de wereldbevolking is immers afhankelijk van water uit de Gele Rivier, de Yangtze, de Mekong, de Brahmaputra, de Ganges en de Indus. Dat zijn allemaal rivieren die gevoed worden door smeltwater uit de Himalaya.

Gletsjermeren puilen uit
Smeltend ijs verandert in gletsjermeren waarvan de waterstand snel stijgt tot op een dag de oevers scheuren en voor lokale overstromingen zorgt waarbij ook rotsen en puin wordt meegesleurd door de watermassa.

Zulke uitbarstingen kunnen leiden tot vele doden en vernietiging van de infrastructuur door de vele hoeveelheden puin. Er zijn in Nepal alleen al meer dan 1600 gletsjermeren. Hiervan worden er op dit moment zeker 6 als zeer gevaarlijk beschouwd.
Categorie:
Tag(s):