vrijdag, 7. januari 2011 - 10:10

Vreugdevuur blijkt illegale afvalverbranding

Peins

In de nacht van 31 december op 1 januari is een nieuwjaarsbrand tussen de dorpen Peins en Ried in de gemeente Franekeradeel gebruikt om grote hoeveelheden bedrijfafval te verbranden. Dit gebeurde op een doodlopend betonpad, plaatselijk bekend als de ‘Swarte Reet’.

Behalve hout werden, in de dagen voorafgaand aan oud en nieuw, landbouwplastic, afgewerkte olie, auto en trekkerbanden, isolatiemateriaal, tapijt en zelfs twee caravans naar de brandstapel toe gebracht. De afdeling gemeentewerken van de gemeente heeft voorkomen dat de caravans en een hoeveelheid van 3500 kilogram schadelijk afval zijn verbrand en voerde dit vroegtijdig af. Desondanks is er tijdens de brand op nieuwjaarsmorgen toch nog een hoeveelheid bedrijfsafval de lucht in gegaan en zijn er mogelijk schadelijke stoffen in de grond, het oppervlakte water en de lucht terecht gekomen. Kortom, een ernstig milieudelict.

Naar aanleiding van de milieuvervuiling en het ongeoorloofd dumpen van bedrijfsafval heeft de politie een onderzoek ingesteld.
Provincie:
Tag(s):