vrijdag, 8. april 2011 - 9:51

Vries klaar voor grasbaanraceseizoen

Vries

Al jarenlang heeft dit motorsportspektakel een vaste plaats bovenaan de Nederlandse, maar ook internationale motorsportkalender. Traditiegetrouw een weekend voor Pasen ronken gedurende twee dagen de motoren in het Drentse dorp Vries.

Op zaterdag 16 april aanstaande vinden de wedstrijden (aanvang 13.00 uur) in de Jeugd en Nationaal klassen plaats. Het hoofdprogramma wordt traditioneel verreden op de zondag. Dan gaat om 13.00 uur het starlint omhoog voor het eerste top grasbaanevenement van 2011.

ONK Specials Senioren
Fabriek is voor seizoen 2011 de enige coureur met een Nederlandse licentie die mag uitkomen in de FIM Longtrack World Championship cyclus, waarvan op 23 juli 2011 de enige wedstrijd op Nederlandse bodem (Stadspark te Groningen) op de kalender prijkt. Tijdens de Challenge aan het einde van seizoen 2010 in het Finse Forssa slaagden Jannick de Jong en Mark Stiekema er niet in een ticket voor de FIM Longtrack World Championship cyclus 2011 te bemachtigen.

Fabriek dankt zijn startplaats in de cyclus van zeven aan een wildcard, aan hem toegekend door de FIM. In Vries zullen De Jong en Stiekema er op gebrand zijn het Nederlandse publiek te tonen dat — naast Fabriek - ook zij terecht thuishoren bij de wereldtop. De 17-jarige Randy Oldenziel uit het Groningse Stadskanaal, vorig jaar gehuldigd tot Nederlands Kampioen in de klasse Specials Nationalen, promoveerde als enige naar de klasse Specials Senioren.

Oldenziel wordt net als Nick Lourens, die vorige jaar de overstap maakte naar de koningsklasse gezien als talent voor de toekomst. Hoe groot de kans is dat Lourens of Oldenziel in Vries het podium mogen bestijgen is moeilijk in te schatten. Met verdere inbreng van coureurs als Jeffrey Woortman, Erik Eijbergen, Sjoerd Rozenberg en aantal Engelse coureurs staat er in Vries een zeer aan elkaar gewaagd rijdersveld achter het startlint.

ONK Zijspannen
Dit seizoen zijn de verwachtingen in de zijspanklasse weer hooggespannen. De uitgesproken favoriet is het span van William Matthijssen en Nathalie Matthijssen (Annen). Vanwege de zwangerschap van Nathalie heeft vorig jaar Sandra Mollema uit het Groningse Usquert de honneurs als bakkeniste waargenomen.

Mollema gaat zich verder richten op haar carrière in de autocrosswereld en Matthijssen zal in Vries haar vertrouwende plek in het bakje weer innemen. Of team Matthijssen dit jaar gaat voor hun elfde Nederlandse titel, we zullen het zien. Helaas moet de baansportwereld het dit jaar doen zonder de combinatie van de gebroeders Detz. Coureur Wilfred is na een positieve dopingcontrole vorig seizoen geschorst tot juni 2012.

Mark Detz staat dit jaar aan de start met wederom een nieuwe vrouwelijke bakkeniste uit het gezin Van Dijk. Zusje Bonita neemt dit jaar de rol van oudere zus Janny, die wegens gezondheidreden noodgedwongen met de zijspansport moest stoppen op zich. En vader Erik van Dijk? Die is te vinden in de bak bij de uit Groningen afkomstige Jojo van der Werf. Naast de eerste acte de presence van de Nederlandse teams, zal het startveld Vries aangevuld worden met een aantal Engelse en Franse zijspancombinaties.

Specials Nationalen
Met 11 deelnemers op de startlijst is de klasse Specials Nationalen — de opstap klasse richting de Specials Senioren — weer goed gevuld. Een aantal nieuwe namen, zoals die van Raymond Woortman (Tytsjerk) prijken in Vries op de startlijst. Woortman zal dit seizoen voor het eerst zijn opwachting gaan maken op de Special.

Woortman, veelvuldig kampioen in diverse crossklassen, treedt hiermee in de voetsporen van zijn jongere broer Jeffrey. De eerste beproeving heeft Woortman glansrijk doorstaan, tijdens de wedstrijd in Roden behaalde hij een keurige tweede plaats. Lars Zandvliet (Mussel) werd eerste en Bertjan Bos (Stadskanaal) derde.

Shorttrack ST 1 en ST 2
De Shorttrack klasse kent met ingang van het vorige seizoen de opsplitsing naar de ST 1, ST 2 en ST 3. In de klasse ST 2 wordt gereden met motoren met een cilinderinhoud tot 250cc viertakt. In de klasse ST 1 wordt gereden met motoren met een cilinderinhoud vanaf 250cc tot 450cc viertakt.

Voor de ST 1 en ST 2 zijn de eerste zeven rijders van de eindstand van 2010 rechtstreeks geplaatst voor de wedstrijden in Vries. Aan de hand van de klassering opgemaakt na een tweetal kwalificatiewedstrijden, waarvan de eerste is verreden in Roden op 2 april en de tweede kwalificatiewedstrijd verreden zal worden in Vries op zaterdag 16 april worden de rijders geselecteerd die de rest van seizoen mogen starten in het hoofdprogramma. Elke klasse wordt aangevuld tot 12 rijders.

Op groen licht voor deelname in het hoofdprogramma staan in de ST 1 klasse Wybe Valkema (Joure), Jan Okke Loonstra (Surhuisterveen) en Mark van Dellen (Hoogkerk). En in de ST 2 klasse Ruben Guikema (Groningen), Dennis Wolting (Beilen) en Rémon Meetsers (Groningen).

Oldies — een stukje nostalgie
Met een historie van bijna 50 jaar grasbaanraces komen in Vries eenmalig de oldies aan de start. In Vries kan kennisgemaakt worden met de zogenoemde 2-kleps en 4-kleps motoren.

De 2-kleps motoren dateren van de jaren ‘50 tot jaren ‘80. Terwijl de 4-klpes motoren voor het eerst op de markt kwamen vanaf de jaren ‘75. In tegenstelling tot de huidige moderne varriant hebben de motoren naast een staand motorblok ook een staande voorvork.

Hylke Dijkema, een van de deelnemers in de oldie 4-kleps klasse heeft vanuit “vroeger” goede herinneringen aan de races Vries. Dijkema: “Ik weet nog dat ik speedway reed in de Engelse liga. Zaterdagavond racen in Canterbury, dan ’s nachts richting Vries, waar mijn ouders dan klaarstonden met de grasbaanmotoren. Eén keer weet ik mij nog heel goed te herinneren; door een staking in Engeland kwam ik ruim drie uur later dan gepland aan in Vries. Gelukkig kreeg ik gelegenheid om nog even te trainen, waarna de wedstrijd volgde”. En het resultaat? Dijkema lacht: “Wat dacht je van een overwinning, daarom is mij dit ook zo goed bijgebleven!”

Dat de oldie klasse helemaal terug is van weggeweest blijkt ook uit het feit dat er voor de klasse een heus Europees Kampioenschap, de EVLS (European Veteran Longtrack Series) wordt georganiseerd. Hierin werd Dijkema vorig jaar tweede en Nederlander, Wim de Haas derde. Deze klasse is dit jaar Nederland voor het Europees Kampioenschap nog een keer te bewonderen in Roden en Eenrum.

Kennismaking met Dakar 2012 deelnemer Geert Mulder
Tijdens de grasbaanraces in Vries kan het publiek voor de eerste keer kennismaken met de uit Annen afkomstige Dakar 2012 deelnemer Geert Mulder. Mulder die tijdens de Dakar Rally met nog 5 coureurs deel uit zal maken van het Honda Europe Team zal in Vries zijn voor het eerst zijn uitrusting tonen.

Op 26 maart is Mulder vertrokken voor zijn eerste rally in Marokko, een tocht door de woestijn van circa 4.000 km. Begin januari 2012 zal Mulder beginnen aan zijn uiteindelijke missie: het uitrijden van deze loodzware rally door de bergen, ravijnen, en zandbakken van Zuid Amerika.

Op zondag 17 april aanstaande om 13.00 uur zal in Vries het eerste top grasbaanevenement van het seizoen plaatsvinden.
Provincie:
Tag(s):