zondag, 21. augustus 2011 - 16:37 Update: 08-07-2014 0:57

VVV verrast vriend en vijand en houdt Ajax in De Koel op gelijkspel

(Elfvoetbal) VVV-Venlo leek in eigen huis voor een sensatie te gaan zorgen, maar zag een 2-0 voorsprong tegen Ajax binnen twee minuten worden teruggebracht naar 2-2. Musa zorgde voor beide VVV-treffers en Theo Janssen en Kolbeinn Sigthorsson brachten Ajax terug in de wedstrijd.

De wedstrijd ging in het begin gelijk op en de eerste redelijke kans was voor de thuisploeg, toen Uchebo uit een lange inworp in de handen van Ajax-doelman Kenneth Vermeer kopte. Het duurde een kleine twintig minuten voordat ook de eerste mogelijkheid voor Ajax viel te noteren. Een vrije trap van Christian Eriksen belandde naast het doel van Gentenaar. De bezoekers gingen hierna meer aandringen en kregen een aantal goede kansen om op voorsprong te komen.

Sightorsson stuitte met een schot op Gentenaar, Derk Boerrigter kon een voorzet van Eriksen net niet in het netje schieten, Toby Alderweireld kopte uit een voorzet van Janssen op de paal en Miralem Sulejmani kon een fraaie aanval niet afronden. Voor rust was VVV nog gevaarlijk via Robert Cullen en Musa.

Meteen na vijftien minuten lange onderbreking ontplofte stadion De Koel. Musa, die eerder ook al voor gevaar zorgde, was de Ajax-defensie samen met zijn landgenoot Uchebo de baas en bracht VVV op voorsprong: 1-0. Musa was met de openingstreffer eveneens goed voor de eerste goal van VVV dit seizoen. En alsof het nog niet genoeg was, tekende de aanvaller tien minuten later ook nog eens aan voor de 2-0. De rappe technicus speelde eerst Daley Blind uit en punterde de bal daarna voorbij Vermeer.

Ajax wist dat er wat moest gaan gebeuren en ging weer in de aanval. Binnen een vingerknip stond de ploeg van trainer Frank de Boer al weer op gelijke hoogte. Janssen zorgde voor de aansluitingstreffer en nog geen minuut later gleed Sigthorsson het speeltuig achter Gentenaar. Na de gelijkmaker bleven beide ploegen hopen op de winst. Ajax had de betere mogelijkheden en was via Sigthorsson dicht bij een derde treffer, maar het bleef bij 2-2. Ook de vijf minuten blessuretijd waren niet goed voor de overwinning.

Door het puntverlies van de Amsterdammers is FC Twente nu de enige koploper in de Eredivisie met negen punten uit drie wedstrijden. Feyenoord, dat eerder op de dag gelijkspeelde tegen Heracles Almelo, kon Twente ook niet achtervolgen.