zaterdag, 5. november 2011 - 11:00 Update: 08-07-2014 0:56

'Waarde eigen huis inzetten om zorg te financieren'

Den Haag

Als het aan Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, ligt moeten ouderen in de toekomst de waarde van een koophuis gebruiken om zorg in te kopen.

Het idee zou de explosie van de zorgkosten in de toekomst kunnen temperen, dat stelt Schnabel zaterdag in de Volkskrant.

'Terwijl zij in hun eigen huis blijven wonen, kunnen ze de waarde deels verzilveren bij de bank of pensioenfonds en daarvan verzorging of verpleging regelen'. Met het plan zal wel de erfenis voor kinderen grotendeels komen te vervallen.

Op termijn zijn harde ingrepen onvermijdelijk. Schnabel vergelijkt de situatie met de pensioenen. 'Tot drie jaar geleden zei iedereen over de pensioenen: die zijn helemaal veilig en gegarandeerd. Pas nu durven de pensioenfondsen te zeggen dat we daar niet op mogen rekenen. De nood is zo hoog dat men dat verhaal niet kan volhouden. Zo zal het met de zorguitgaven ook gaan. Het gevoel van urgentie is er nog niet, maar er komt een moment dat het bespreekbaar wordt dat je je eigen huis aan een bank of pensioenfonds verkoopt, om er je eigen zorg mee te financieren.'
Categorie:
Tag(s):