woensdag, 2. maart 2011 - 21:31

Waarschijnlijk net geen 38 zetels voor coalitie bij spannende verkiezingen

Den Haag

Het lijkt erop dat de coalitie VVD, CDA en gedoogpartner PVV, niet de meerderheid gaan halen in de Eerste kamer. Na de telling van 98% van de stemmen blijft de teller donderdagochtend steken op 37 zetels.

Het zijn buitengewoon spannende verkiezingen voor de coalitie. Bij 75% van de getelde stemmen behaalde de coalitie nog 38 zetels maar nu lijkt het dat er toch één zetel minder gaat worden behaald wanneer definitief alle stemmen zijn geteld.

Zetelverdeling bij 98% getelde stemmen:
Bij 98% van de getelde stemmen zou de VVD 16 zetels krijgen, het CDA 11 en de PVV 10 dus in totaal 37 zetels voor de coalitie.

De PvdA krijgt er 14, de SP 8, D66 6, GroenLinks 5, ChristenUnie 2, en SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus ieder 1

Eerdere prognose maar 35 zetels voor coalitie
Bij de laatste prognose die woensdagavond in opdracht van de NOS was gemaakt behaalde de coalitie maar 35 zetels voor de Eerste Kamer: VVD 15, CDA 11 en PVV 9 zetels.

Rutte nog ‘hoopvol’
Mark Rutte heeft aangeven ‘er veel vertrouwen in te hebben’ dat de coalitie en gedoogpartner PVV uit gaan komen op een meerderheid in deze spannende verkiezingen.

SGP
De SGP kan mogelijk het verschil gaan betekenen voor het alsnog behalen van een meerderheid voor de coalitie in de Eerste Kamer. De partij, die zelf 1 zetel zou behalen, zou de coalitie wel op de benodigde 38 zetels kunnen komen.

Afwachten
Toch blijft het nog steeds afwachten hoe de zetelverdeling in de Eerste Kamer er werkelijk uit komt te zien omdat de Provinciale Statenleden pas in mei definitief de leden van de Senaat zullen gaan kiezen.
Provincie:
Tag(s):