zondag, 20. maart 2011 - 10:04

Waarschuwing stralingsgevaar bij containers en schepen uit Japan

Stichting Veilige Haven waarschuwt werknemers in de Nederlandse havens voor containers en schepen die uit Japan komen, omdat deze radioactief besmet kunnen zijn.

Tokio, de stad die op 200 km afstand van de kerncentrales ligt, is een zeer belangrijke haven van Japan. In deze regio is een hoge radioactieve straling gemeten. Volgens Stichting Veilige Haven zal 1 container zal geen ernstige problemen veroorzaken, maar een heleboel containers met afzender Japan en op één stack veroorzaken cumulatief een mogelijke te grote concentratie.

Daarom adviseert de Stichting Veilige Haven alle ladingbewegingen vanuit Japan op radioactiviteit te controleren en er niet vanuit te gaan dat “een lange zeereis” wel gezorgd heeft voor het afspoelen of afwaaien van voor mens gevaarlijke radioactiviteit of –neerslag!

In radioactieve neerslag bij Fukushima is Cesium 137 gevonden, zo laat de stichting op haar site weten. Een goedje dat direct in de voedselketen wordt opgenomen en daar voor jaren blijft zitten.

Radioactieve neerslag kan overal aan vast blijven zitten en radioactieve straling gaat overal doorheen. Dus schepen, containers, stackers, sjor stangen, en dergelijke, materialen waar een ieder die te maken heeft met het laden lossen van containers, het leeg- of volmaken van containers, of het gebruik van lading in die containers en daar dus mee in aanraking kan komen, moet weten of radioactief stralings- of neerslaggevaar aanwezig is of beperkt blijft tot een niveau waarbij de volksgezondheid niet in het geding is. Dus als je niet ergens aan hoeft te komen, blijf dan overal van af: raak niets aan!
Provincie:
Tag(s):