vrijdag, 18. november 2011 - 14:56 Update: 08-07-2014 0:55

'Wageningen University maakte geen reclame voor melk'

Wageningen

De Reclamecodecommissie heeft jl. donderdag de klacht van Wakker Dier afgewezen, dat in een bericht over onderzoek van de leerstoelgroep Humane Voeding van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, reclame zou worden gemaakt voor melk.

De commissie stelt vast dat het betreffende bericht niet in opdracht van of in overleg met de Nederlandse Zuivelorganisatie is geweest. Het bericht wordt dan ook niet beschouwd als aanprijzing van een product ten behoeve van een adverteerder.

Wageningen University is tevreden dat de RCC in haar beslissing de door Wageningen UR aangedragen feiten heeft gevolgd. Het ging naar haar oordeel om een principiële zaak, die verder reikt dan alleen de Nederlandse Reclame Code.

Bij de zitting werd namens Wageningen University betoogd dat het — in dit geval — primair gaat om de vrijheid van meningsuiting, met name de vrijheid van wetenschap en ook de journalistieke vrijheid. Ook de politieke keuze hoe in Nederland het wetenschappelijk onderzoek moet worden gefinancierd was hier in het geding, aldus de raadsheer van Wageningen University.

De uitspraken van de onderzoekster, gedaan in een artikel in Resource, het blad voor Wageningen UR, op 25 november 2010, liggen in het verlengde van de wetenschappelijke meningen uit de publicatie. Daarmee vallen die uitingen, aldus Wageningen University dus binnen het domein van de vrijheid van wetenschap.
Categorie:
Tag(s):