woensdag, 2. februari 2011 - 9:57

Wakker Dier knalt terug met radiocampagne tegen kiloknaller

Amsterdam

Supermarkten zijn kiloknallend 2011 gestart. Het aantal vleesstunts met afprijzingen van 50% of meer verelfvoudigde in januari ten opzichte van november en december.

De vleesprijs duikelde in januari bij afprijzingen 40% vaker onder de gemiddelde prijs van kattenvoer (€4.12/kilo). Er is vooral veel met varkensvlees gestunt. Supermarkten maakten gebruik van de dioxinecrisis in Duitsland, waarbij de prijs van varkensvlees kelderde. Varkensboeren voerden vorige week nog actie tegen de lage prijzen. Voor deze lage vleesprijzen kunnen varkens en kippen niet fatsoenlijk behandeld worden. Een dier is geen stuntartikel, vindt Wakker Dier. Reden om vandaag met een kok, dierenarts en bouwvakker een radiocampagne tegen de kiloknaller te starten.

Wederom had C1000 het grootste aantal kiloknallers (13) en extreme vleeskortingen met meer dan 50% korting (22). Super de Boer is beide keren tweede (respect. 8 en 20). Daarbij noemt Wakker Dier vlees een kiloknaller als het een lagere kiloprijs heeft dan de gemiddelde kiloprijs van kattenvoer (€4.12).

Wakker Dier onderzocht de vleesaanbiedingen in de periode week 44 van 2010 tot en met week 4 2011 van de acht grootste supermarktketens met een gezamenlijk marktaandeel van meer dan 80%: AH, C1000, Super de Boer, Plus, Jumbo, Dirk, Aldi en Lidl. Het aantal vleesaanbiedingen met afprijzingen van 50% of meer, steeg van november en december met gemiddeld anderhalve aanbieding per week naar gemiddeld zeventien aanbiedingen per week in januari; een factor 11 meer.

Het aantal kiloknallers steeg van 8 naar 11 gemiddeld per week (+40%). Het totaal aantal vleesaanbiedingen in de laatste 2 maanden van 2010 (excl. de kerstaanbiedingen) was gemiddeld 43 per week en steeg in januari naar 47. De stijging kwam geheel voor rekening van varkensvlees: het aantal aanbiedingen met varkensvlees steeg van gemiddeld 16 per week naar 23 per week. Rundvleesaanbiedingen daalden van 12 naar 10 per week en het aantal kipaanbiedingen bleef gelijk op 9 per week. De top 20 goedkoopste vleesaanbiedingen bestond 11 keer uit kip, 7 keer uit varkensvlees, 1 keer rundvlees en 1 keer gemengd gehakt.
Provincie:
Tag(s):