donderdag, 20. oktober 2011 - 15:46

Wandelen langs contouren voormalig klooster Aduard

Aduard

Vrijdagavond 28 oktober aanstaande organiseren de gemeente Zuidhorn en museum Bernardushof in Aduard gezamenlijk het programma voor de Nacht van de Nacht.

Thema van deze avond is het licht en donker in het begin van de 12e eeuw. De avond start in de Abdijkerk in Aduard. Wethouder Jan Oomkes verzorgt de opening. Daarna is het woord aan de heer P.J.E. Bootsma, voorzitter van museum Bernardushof. Gevolgd door de heer Pek van Andel, die een lezing houdt over ‘De Nacht van de Nacht: hier en nu, ooit en straks’. Vervolgens maken de aanwezigen een nachtelijke wandeling langs de contouren van het voormalig klooster.

Nachtbranders in Aduard
De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland en lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel. Ook raken nachtdieren in de war van de lichte nachten. Nederland behoort nu al tot één van de meest verlichte landen ter wereld.
Daarom heeft de gemeente Zuidhorn besloten van 28 oktober tot 31 oktober aanstaande de openbare verlichting in Aduard alleen op de nachtbranders te zetten. De helft van de openbare verlichting is dan uitgeschakeld.
Provincie:
Tag(s):