donderdag, 24. februari 2011 - 21:11

Wandeling in het teken van ‘het meisje van Yde’

Yde

Stichting Het Drentse houdt zondag 6 maart om 14.00 uur een excursie in het natuurgebied de Hondstong. In dit gebied werd ruim 100 jaar geleden het zogenaamde ‘meisje van Yde’ gevonden. Het meisje behoort inmiddels tot de beroemdste veenlijken van de wereld. Gidsen wijzen onder andere de plek waar een turfsteker haar in een veentje vond.

2000 jaar geleden leefde ze in de buurt van wat nu Yde heet, in een kleine nederzetting van zo’n vier of vijf houten, rietgedekte boerderijen. Het landschap zag er toen heel anders uit dan wij het nu kennen. Drenthe kende toen nog vrij veel loofbossen, waarin verschillende soorten wilde dieren leefden, zoals de wolf, de beer, het wilde zwijn en de oeros. Er waren beken en elzebroekbossen. Grote delen van Drenthe waren rond het begin van onze jaartelling nog bedekt met veen.

Omstreeks 1970 is het veentje waar het Meisje van Yde werd gevonden, bij de uitvoering van een ruilverkaveling gedempt, maar als je hier de lijnen in het landschap volgt is er nog steeds een duidelijke verdieping te zien. Sinds het meisje van Yde haar gezicht 'terugkreeg', spreekt ze tot ieders verbeelding. Ze is intussen ongetwijfeld het ‘beroemdste’ 16 jarige meisje dat ooit in Drenthe gewoond heeft.

Start: op de parkeerplaats aan de noordzijde van het gebied (zandweg bij Boekweitenveen/Stijfveen). Deze is te bereiken door vanaf de provinciale weg Vries – Donderen (N386) de Veenweg in te slaan. Na een kilometer bereikt u de startplaats.
Honden mogen niet mee, ook niet indien ze zijn aangelijnd.
Provincie:
Tag(s):