maandag, 24. oktober 2011 - 19:05

Warm wij-gevoel tijdens succesvolle MuseumNa|8 van 2011

De Zeeuwse herfstvakantie begon goed dit jaar met de 5e editie van de MuseumNa|8, vrijdagavond 21 oktober. De museumnacht, georganiseerd door de Zeeuwse musea en de SCEZ, droeg als thema ‘Ik en wij’, gelijk aan dat van de Maand van de Geschiedenis.

26 musea door heel Zeeland verwelkomden van 8 uur ’s avonds tot middernacht ruim 1.700 bezoekers met bijzondere programma’s.

Topper was Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland met 250 bezoekers. Goede tweede qua bezoekcijfers was het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp met 233 bezoekers. De Tweede Wereldoorlog blijft populair als onderwerp, want derde museum was Gdynia in Axel met 165 belangstellenden. Net buiten de top drie valt Historisch Museum De Bevelanden in Goes met 129 museumgasten. Het totale aantal bezoekers was iets lager dan vorig jaar (meer dan 1.800 bezoekers in 2010), waarschijnlijk vanwege de herfstvakantie.

De Zeeuwse musea hebben zich van hun beste kant laten zien: overal waren bijzondere activiteiten en lekkere hapjes en drankjes. Veel musea sloten tijdens de MuseumNa|8 aan op het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis, ‘Ik en wij’, door in hun programmering aan te sluiten op de relatie tussen de bezoeker en de directe omgeving van het museum. Enkele musea gingen eerder open vanwege een speciaal kinderprogramma. Bezoekers waren erg enthousiast over de vijfde MuseumNa|8 en bleven vaak uren lang. Het jubilerende Witte’s Museum in Axel kreeg zelfs spontaan nieuwe museumvoorwerpen aangeboden.

Overal stond het wij-gevoel centraal: Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland pakte feestelijk uit met een optocht, begeleid door Zeeuwse trekpaarden. Het OosterscheldeMuseum in Yerseke ging speciaal weer even open om trots de restauratie van hun panoramaschilderij te tonen. Museumgasten konden speuren naar weerwolven in donker Goes, of juist de lichtjes opzoeken tijdens een rit met de sfeervol verlichte stoomtrein. In Kapelle en Veere was een ludieke quiz georganiseerd. Liefdevol hersteld maritiem erfgoed stond centraal in Zierikzee en Arnemuiden, films van vroeger tijden in Bruinisse, Dreischor en Veere. Door heel Zeeland waren lezingen over zeer diverse onderwerpen, van aangrijpende post uit Sobibor in Axel tot warmhartigheid in Breskens. Ook was er traditioneel weer veel muziek en storytelling.

Kortom: een boordevol en zeer afwisselend programma, en een mooie kans om de Zeeuwse musea op een nieuwe manier te beleven.
Provincie:
Tag(s):