woensdag, 25. mei 2011 - 21:27

Weer 46 sollicitanten voor burgemeesterschap Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Net als in 2004 hebben ook deze keer 46 mensen gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Schiermonnikoog.

Er dingen deze keer acht vrouwen mee. Dat zijn vijf meer dan zeven jaar geleden. De post kwam vrij nadat burgemeester Bert Swart eind maart naar Zuidhorn vertrok. Sindsdien is de heer Martin Zijlstra waarnemend burgemeester op het eiland.

Onder de gegadigden zijn zeventien (oud-)wethouders. Zowel CDA als PvdA en VVD leveren acht sollicitanten. GroenLinks, D66 en lokale partijen kennen alle drie kanshebbers. Twee zijn lid van de ChristenUnie. Van de anderen is de politieke voorkeur niet bekend.

Commissaris van de Koningin John Jorritsma spreekt de komende tijd met een aantal sollicitanten. Daarna maakt hij een selectie van kandidaten. Deze legt hij in september voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Schiermonnikoog. De commissie voert gesprekken met de kandidaten. Hierna beveelt ze twee kanshebbers aan bij de gemeenteraad. Die geeft achter gesloten deuren aan wie van de twee de voorkeur krijgt.

Mede aan de hand van de aanbeveling volgt naar verwachting in november van dit jaar de benoeming van de nieuwe burgemeester door de Kroon. Waarschijnlijk treedt de nieuwe burgemeester eind dit jaar aan. Tot die tijd fungeert de heer Zijlstra als waarnemend burgemeester.
Provincie:
Tag(s):