maandag, 13. juni 2011 - 11:01

Weer EHEC-bacterie in Nederland

Broek op Langedijk

Bij één van de grootste kiemgroentenbedrijven van Europa, Van der Plas Sprouts in Langedijk, is de EHEC-bacterie aangetroffen. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft de Ehec-bacterie na monsters vrijdagavond ontdekt. Dit schrijft het Noordhollands Dagblad maandag.

De bacterie is aangetroffen op de rode (roze) bietenspruiten, Rosabi Sprouts. Deze Koreaanse roze bietenkiem wordt vooral in restaurants gebruikt als garnering.

Het gaat niet om het gevaarlijke O104 type dat in Duitsland voor zoveel zieken en doden gezorgd heeft. Welke variant het wel is wordt nog onderzocht.

Het product is direct door VWA uit de handel genomen. De VWA adviseert consumenten de Rosabi Sprouts weg te gooien. Het gevaar bestaat dat de bietenscheuten ziekteverwekkend zijn. Wie de spruiten toch heeft gegeten doet er verstandig aan bij de eerste tekenen van diarree contact op te nemen met de huisarts.

Een woordvoerder van het bedrijf uit Broek op Langedijk laat weten geschrokken te zijn van de vondst. Van der Plas Sprouts teelt 21 kiemsoorten, waarvan de Rosabi Sprouts een klein deel uitmaakt.

Het is de tweede keer dat de bacterie in Nederland wordt gevonden. Vorige week werd de bacterie aangetroffen op bietenspruiten van een bedrijf uit Kerkdriel.

Consumenten en bedrijven met vragen kunnen bellen met de Voedsel en Waren Autoriteit op telefoonnummer 0800-0488.
Provincie:
Tag(s):