dinsdag, 26. april 2011 - 9:10

Wereld stilgestaan bij kernramp Tsjernobyl

Rotterdam

In de hele wereld wordt vandaag stilgestaan bij de kernramp in Tsjernobyl, precies 25 jaar geleden. De herdenking komt op een moment dat Japan kampt met een verwoeste kerncentrale als gevolg van een aardbeving en tsunami op 11 maart.

De kernramp in het Oekraïense Tsjernobyl werd pas duidelijk twee dagen na de ramp, toen Zweden alarm sloeg over de hoge concentratie radioactieve deeltjes in de lucht. De voormalige autoriteiten van de Sovjet-Unie had de ramp in eerste instantie willen verzwijgen.

De impact van deze kernramp bleek enorm, de gebeurtenissen in 1986 bij Tsjernobyl waren uiteindelijk de inleiding tot de val van de Sovjet-Unie en zette de positie van kernenergie over geheel de wereld zwaar onder druk. Vele hulporganisaties, ook uit Nederland, boden steun aan de slachtoffers uit de regio en menigeen doet dat tot op de dag van vandaag nog.

In Kiev is een herdenkingsdienst gehouden, waarbij de kerkklok 25 keer werd geluid. Ook in Nederland staat men stil bij de gebeurtenissen van toen, met het oog op de toekomst. Zo wordt vanavond in Theater Zuidplein in Rotterdam een uniek cultuurevenement gehouden dat stilstaat bij deze ongekende gebeurtenis.

De hoofdact bestaat uit de première van een zandanimatie over de kernramp, geproduceerd en live uitgevoerd door de Oekraïense Kseniya Simonova en haar band V.O.D.A.
Provincie:
Tag(s):