vrijdag, 15. juli 2011 - 8:36

Werkstraf en voorwaardelijke celstraf voor illegale adoptie baby Jayden

Zwolle-Lelystad

De rechtbank heeft het paar dat in 2008 in België een baby kocht veroordeeld voor het gebruiken van een valse akte en illegale adoptie. De rechtbank heeft hen een voorwaardelijke celstraf van acht maanden, een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke boete van € 1.000,- opgelegd.

De verdachten hebben via internet contact gezocht met de Belgische biologische ouders en afspraken gemaakt dat de baby tegen betaling van € 7.500,- afgestaan werd. Na de geboorte van de baby in Gent (België) heeft de man aangifte van de geboorte gedaan bij de burgerlijke stand van Gent alsof het zijn eigen zoon was. Met de Belgische documenten heeft hij enkele dagen later aangifte van de geboorte gedaan bij de gemeente Hardenberg (Nederland).

Zwaardere straf
De rechtbank rekent de man en vrouw deze feiten zwaar aan. De verdachten hebben alleen aan hun eigen kinderwens gedacht en niet aan de gevolgen voor de baby. Daarbij komt dat het paar achteraf niet inziet wat zij verkeerd hebben gedaan. Daarom legt de rechtbank een zwaardere straf op dan is geëist door het OM, niet alleen uit het oogpunt van vergelding maar ook om er een belangrijke preventieve werking van uit te laten gaan.

OM overschrijdt termijn
De rechtbank oordeelt dat het Openbaar Ministerie (OM) de redelijke termijn van vervolging heeft overschreden. Er zat een te lange tijd tussen de eerste verhoren van de verdachten in december 2008 en de behandeling van de zaak in juni 2011. Als deze termijn niet was overschreden, dan had de rechtbank in plaats van een werkstraf een geheel onvoorwaardelijke celstraf van 12 maanden opgelegd.

Het OM eiste een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en een voorwaardelijke boete van € 1.000,- met een proeftijd van drie jaar.
Provincie:
Tag(s):