vrijdag, 21. oktober 2011 - 20:17 Update: 08-07-2014 0:31

Werkstraf voor beledigende en haatzaaiende muziekbestanden

Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag een 31-jarige Hagenaar veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur voor het openbaar maken van songteksten die beledigen en/of aanzetten tot haat en geweld.

”Sieg Heil”
Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten. Het ging om songteksten met titels als "Nigger out!" en "Ruhm und Ehre", waarin onder meer herhaaldelijk "Sieg Heil" werd gescandeerd.

De Hagenaar maakte de muziekbestanden openbaar door deze beschikbaar te stellen via een zogenoemd peer-to-peer programma waarmee muziekbestanden kunnen worden gedownload. Het is de eerste keer dat het Openbaar Ministerie een verdachte heeft vervolgd voor discriminatie op internet door middel van een peer-to-peer programma.

Kinderen voor Kinderen
Op 16 november 2007 deed het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) aangifte. Zij hadden een melding ontvangen van een gebruiker van het programma. In de aangifte staat dat deze gebruiker had gezocht naar muziek van Kinderen voor Kinderen en in plaats daarvan stuitte op het materiaal dat de Hagenaar openbaar had gemaakt.

In totaal ging het om 8 muziekbestanden die groepen mensen wegens hun ras, godsdienst of geloofsovertuiging beledigen en/of aanzetten tot haat en geweld.
Categorie:
Tag(s):