dinsdag, 8. februari 2011 - 15:47

Werkzaamheden verwijderen middeleeuwse toren van start

Nijmegen

De resten van de middeleeuwse stadstoren, die vorige maand onverwacht werd gevonden, worden binnenkort voorzichtig weggehaald en opgeslagen.

De voorbereidende werkzaamheden hiervoor beginnen vandaag. In 2013, wanneer de bouwwerkzaamheden op Plein 1944 zijn afgerond, keren de resten van de toren weer terug op het plein.

Op Plein 1944 en op de Scheidemakershof wordt op dit moment hard gewerkt aan het slaan van de damwanden. Begin maart moeten de resten van de muur en de toren weg zijn zodat de damwanden voor de parkeergarage aan de zuidkant van het plein kunnen worden geslagen. De komende weken worden eerst de muren ontgraven en weggehaald. Daarna worden er keermuren geplaatst rondom de toren, wordt de toren uitgegraven en wordt een bekisting geplaatst. Uiteindelijk wordt de toren met bekisting en al opgetild en afgevoerd naar een depot. Dit gebeurt naar verwachting in de week van 21 februari.

De stadstoren lijkt onderdeel te zijn van een dubbele stadsommuring die dateert uit 1350-1400. Aan weerszijden van de toren is een 1,5 m dikke middeleeuwse stadsmuur aangetroffen, die richting Doddendaal loopt en richting de middeleeuwse voorpoort behorend bij de Windmolenpoort. Het bestaan van de toren en stadsmuur was niet bekend. Omdat de toren precies in de inrit van de ondergrondse pakeergarage ligt, was het niet mogelijk om hem te handhaven op de plek waar hij is gevonden. Het verplaatsen van de inrit naar de Bloemerstraat is zeer kostbaar en zou een enorme vertraging opleveren. Daarom is ervoor gekozen om de resten voorzichtig te verwijderen en straks weer terug te leggen op een plek zo dicht mogelijk bij de plek waar hij is gevonden, goed zichtbaar in de openbare ruimte. Aanvullend zal daarbij ook informatie komen over de toren en een verwijzing naar de plek waar hij is gevonden.
Provincie:
Tag(s):