donderdag, 3. november 2011 - 15:47

West-Indische Compagnie en Middelburgse Commercie Compagnie in de spotlight

Tweedaags symposium over Unesco Memory of the World archieven geeft inzicht in Europese exspansie, slavernij en handel in West-Afrika en Amerika.

Donderdag organiseerde het Nationaal Archief de eerste van twee Atlantic Days, in het West Indisch Huis aan de Herenmarkt in Amsterdam. Dit symposium wordt georganiseerd ter ere van het feit dat de archieven van de West-Indische Compagnie (WIC) en de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) zijn toegevoegd aan het UNESCO Memory of the World Register — de lijst met documentair erfgoed met een uitzonderlijke betekenis voor de wereld.

De WIC archieven bieden inzicht in een belangrijke periode uit de internationale geschiedenis, namelijk die van de Europese expansie in West-Afrika en in Noord- en Zuid-Amerika. De archieven vertellen ons over verovering, slavernij en handel. Tijdens de Atlantic Days wordt ingegaan op de onderzoeksmogelijkheden en worden het behoud en de digitalisering van de archieven besproken.

Het volledige archief van de Oud West-Indische Compagnie telt maar liefst zeven meter. Het archief is volledig geconserveerd en gedigitaliseerd. Dit is een complex proces met als resultaat een wereldwijd digitaal toegankelijk en doorzoekbaar archief. Het is te vinden op de website www.gahetna.nl . Daar is ook een speciale webexpo van de WIC te bekijken. De meest bijzondere stukken uit het archief worden hierin uitgelicht met meer informatie en hoge resolutie afbeeldingen.

In een filmpje ‘de keuze van’ licht Roue Verveer, cabaretier en presentator van de serie Slavernij, zijn keuze toe van een archiefstuk dat veel voor hem betekent. Zoals de kaart met een tekening waarop het leger het Surinaams weglopersdorp Mi Sa Lasi bewaakt. De WIC webexpo vindt u op www.gahetna.nl/webexpo.


Unieke WIC publicaties

Ook zijn er drie unieke uitgaven gepresenteerd: De Grote Atlas van de West-Indische Compagnie, Deel I: De Oude WIC, (1621-1674), de uitgave Nederlands-Brazilië in kaart, Nederlanders in het Atlantisch gebied, 1600-1650 en en The Atlas of the Coast of Brazil. De eerste publicatie maakt onderdeel uit van een tweedelige reeks over de voormalige handelsgebieden van de WIC (1621-1791). In deze monumentale atlas wordt aan de hand van prachtig kaartmateriaal per regio en tijdvak een overzicht gegeven van alle delen van Noord- en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en Afrika die voor korte of langere tijd in bezit van de WIC waren of binnen haar invloedssfeer vielen. Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior heeft, in samenwerking met het Nationaal Archief, het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap en URU-Explokart/Universiteit Utrecht, deze historische atlasuitgaven samengesteld.
Provincie:
Tag(s):