zaterdag, 4. juni 2011 - 14:38 Update: 08-07-2014 0:58

WHO-deskundige: Bron EHEC-besmetting eerder bij vlees zoeken

Een Italiaanse deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zaterdag in de krant gezegd dat het veel waarschijnlijker is dat vlees de bron is van de vele besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie EHEC en niet de groente. Dit melden verschillende media zaterdag.

Tot nog toe hadden de Duitse autoriteiten alleen gewaarschuwd voor rauwe groente.

Maar de WHO-deskundige heeft nog nooit op grote schaal zulke gevaarlijke darmbacteriën gevonden op groente en fruit. "De ziekteverwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rauw vlees zoals tartaar en slecht doorbakken hamburgers", zegt de deskundige in de krant La Repubblica.

Als de besmetting via vlees heeft plaatsgevonden zou dat volgens de Italiaanse expert ook veel beter verklaren waarom deze bacterie resistent is tegen antibiotica. In de veehouderij wordt vaak op grote schaal preventief antibiotica toegediend.

Het is nog steeds onduidelijk wat de bron is van de gevaarlijke darmbacterie. Inmiddels zijn 19 mensen overleden.
Categorie:
Tag(s):