zaterdag, 25. juni 2011 - 14:30

Willem-Alexander neemt defilé af tijdens de Nederlandse Veteranendag

Den Haag

In Den Haag vindt zaterdag de zevende editie van de Nederlandse Veteranendag plaats, een eerbetoon aan de veteranen waarvan Nederland er ongeveer 120.000 telt.

De Hofstad is opnieuw het decor van plechtigheden en feestelijkheden. Vanochtend heeft premier Rutte in de Ridderzaal veteranen toegesproken.

Rutte zei dat alle veteranen iets bijzonders hebben gedaan en dat het goed is dat die prestatie wordt erkend. Vijf personen kregen een bijzondere onderscheiding opgespeld door onder andere de Prins van Oranje, minister-president Rutte en minister Hillen van Defensie.
Daarna reikten veteranen en kinderen medailles uit aan de militairen, waarna prins Willem-Alexander het defilé afnam waaraan zo’n 4000 militairen deelnamen.

Bezoekers kunnen veteranen ontmoeten, modern en historisch materiaal bekijken. Ook zijn er muzikale optredens van onder andere de Koninklijke militaire kapel Johan Willem Friso, Jeroen van der Boom en Glennis Grace.
Vanwege het slechte weer is de vluchtshow van historische en moderne vliegtuigen boven Den Haag afgelast.

Dit jaar is gekozen voor het thema Veteraan in de samenleving om aandacht te besteden aan de veteranen die nog actief zijn in het arbeidsproces. Zo lopen in het defilé detachementen van politie en douane mee waar veteranen nu werkzaam zijn.

De Nederlandse Veteranendag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Comité Nederlandse Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie. De Prins
van Oranje is beschermheer van het Comité Nederlandse Veteranendag.
Provincie:
Tag(s):