maandag, 14. november 2011 - 16:41 Update: 08-07-2014 0:27

Wim de Bie geeft Masterclass over satire

Tilburg

Cabaretier, schrijver en zanger Wim de Bie is de nieuwe bekleder van de Leonardoleerstoel. 'Hij zal in Tilburg vanaf februari 2012 aan de School of Humanities de masterclass `Satire' geven', meldt de Universiteit van Tilburg maandag.

Wim de Bie maakte gedurende veertig jaar samen met Kees van Kooten een grote hoeveelheid satirische radio- en televisieprogramma's, boeken, cd's, en dvd's. Daarnaast schreef hij negen romans en verhalenbundels en maakte hij als zanger twee solo-cd's.

Sinds 2000 is De Bie voor de VPRO werkzaam op internet. Van Kooten en De Bie werden onderscheiden met drie Nipkowschijven, vele Edisons en talrijke gouden en platina platen. Voor zijn weblog Bieslog ontving De Bie van de Nipkowjury de Zilveren Prichettprijs. Zijn boek Schoftentuig werd bekroond met de Henriëtte Roland Holst-prijs.

De Leonardo-wisselleerstoel van de Tilburg School of Humanities wordt jaarlijks bekleed door een spraakmakende gastdocent die op meer terreinen werkzaam is: de dichter-bioloog, de taalkundige-columnist, de filosoof-romancier, de dichter-psychiater, de
acteur-regisseur-fotograaf of de schrijver-journalist.

Kortom, de eigentijdse uomo universale. Eerdere Leonardohoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Wim T. Schippers, Jan Terlouw, Leo Vroman, Cox Habbema, Thom Hoffman, Joris Luyendijk en Femke Halsema.

Masterclass `Satire'
Met een selecte groep van twintig masterstudenten gaat De Bie onderzoek doen naar Vroege Satire (Don Quichot, Gullivers Reizen, Lof der Zotheid enz.) en Hedendaagse Satire (op radio en tv, in de kranten en op internet). Daarnaast zullen ze gaan werken aan de opzet van een satirisch internetmagazine, gevuld met werk van de deelnemers.

Openbare lezing
Op donderdag 31 mei 2012 neemt Wim de Bie afscheid als bekleder van de Leonardoleerstoel met een openbaar toegankelijke lezing.
Categorie:
Tag(s):