dinsdag, 22. november 2011 - 21:00

Windturbines maken Defensie onafhankelijk

Coevorden

Minister Hans Hillen heeft maandagmiddag op het magazijnencomplex Coevorden het eerste windmolenpark van Defensie geopend. 'De turbines voorzien met hun 3 megawatt per stuk in 5% van het elektriciteitsgebruik', meldt Defensie dinsdag.

Bij gelijkblijvende energieprijzen verdienen ze zich in 9 jaar terug. Daarna levert het Defensie een jaarlijkse besparing van EUR600.000 op.

Mist
Van de windturbines zelf was door de dichte mist weinig te zien. 'U moet me geloven dat ze hier staan', grapte de bewindsman na de openingshandeling. Bijna 12 jaar geleden zijn de eerste plannen ontworpen, toen nog voor een park met 5 windturbines.

Dat zou echter een te grote aanslag op de natuur betekenen, aangezien nabij het complex een natuurgebied ligt waar rotganzen verblijven. Minister Hillen herinnerde eraan dat de krijgsmacht ooit is begonnen met behulp van wind. 'De marine begon immers met zeilboten. Maar dit project past ook in de toekomst van Defensie: innovatief bezig zijn. Defensie hecht veel belang aan deze windturbines.'

Volkshelden
De 3 turbines zijn vernoemd naar vaderlandse volkshelden uit een ver verleden. De minister stelde als eerste de Menno van Coehoorn in gebruik. Verder zijn het de Prins Maurits en de plaatselijk zeer bekende Carel von Rabenhaupt. Hij zorgde eind december 1672 ervoor dat Coevorden op het leger van Munster werd heroverd.
Provincie:
Tag(s):