donderdag, 22. september 2011 - 11:14 Update: 08-07-2014 0:29

Winterband beter dan vier-seizoenenband

Den Haag

De winterband is de beste keuze in de winter. Dat concludeert de ANWB op basis van de laatste winterbandentest.

Voor het eerst heeft de ANWB namelijk, naast reguliere winterbanden, een aparte test met vier-seizoenenbanden uitgevoerd. Vier van de vijf geteste vier-seizoenenbanden zijn volgens de ANWB minder geschikt om op wintersport te gaan. De ANWB adviseert leden die de auto in de winter dagelijks gebruiken of op wintersport gaan daarom te kiezen voor winterbanden.

De ANWB maakt dit jaar op basis van de testresultaten een vergelijking tussen winterbanden en vier-seizoenenbanden. Het blijkt dat winterbanden onder winterse omstandigheden beduidend beter presteren dan de vier-seizoenenband. Winterbanden zijn geschikt om over een besneeuwde bergpas te rijden, terwijl bij vier-seizoenenbanden in dat geval het gebruik van sneeuwkettingen veel eerder noodzakelijk zal zijn. Bij het wegrijden in de sneeuw of bij bochten blijkt winterband door meer grip op de weg beter te presteren dan de vier-seizoenenband. Bij de remweg op sneeuw geeft de vier-seizoenenband weinig toe op de winterband.

De verschillen zijn verklaarbaar. Anders dan vier-seizoenenbanden beschikken winterbanden over een soort rubber en profiel dat ervoor zorgt dat zij optimaal presteren in het winterseizoen. De vier-seizoenenband is weliswaar in alle seizoenen te gebruiken, maar levert daardoor wel in op de best haalbare prestaties onder winterse omstandigheden in vergelijking met winterbanden. De ANWB heeft in totaal 35 banden getest.
Categorie:
Tag(s):