vrijdag, 28. oktober 2011 - 20:35

Wit-Russische kinderen genieten van afscheidsfeest

Hoogeveen

Na achtenhalve week samenzijn in Hoogeveen mochten de kinderen uit Wit-Rusland en hun gastgezinnen natuurlijk niet zomaar afscheid van elkaar nemen. Op het Alfa-college aan de Voltastraat was donderdagavond een speciaal avondje georganiseerd.

Studenten van de opleiding Horeca bereidden een oer-Hollands stamppottenbuffet en studenten van de opleiding Recreatie sloten af met een spelletjesavond. Voor de studenten weer een leermoment, voor de ruim 50 kinderen en de gastgezinnen een onvergetelijke avond. Zaterdag stappen de kinderen in de bus voor de lange terugreis.

De kinderen, die nog altijd de naweeën voelen van de Tsjernobylramp, zijn geselecteerd op sociaaleconomische problematiek en gezondheidsklachten. Elke zes weken ververst het bloed, vandaar dat ze hier een langere tijd zijn. De Russische leerkrachten zien na een jaar nog welk kind eens in het buitenland is geweest om bij te tanken.

Annet Hansma van Stichting Kinderhulp Rusland verbaast zich elk jaar weer hoe in zo’n korte tijd een bijzondere band wordt opgebouwd tussen kind en gastouders. “Na twee maanden voelt het voor sommige ouders haast alsof het hun eigen kind is. Dat het kind in korte tijd zo eigen wordt, ervaren ze als heel bijzonder. De kinderen worden helemaal opgenomen in het gezin. Ze krijgen wel apart les van Russische juffen, maar gaan mee naar opa en oma, gaan met de Nederlandse kindertjes mee winkelen. Dat is een aparte ervaring voor kinderen waar in eigen land zo’n ernstige crisis heerst dat zelfs melk en kaas bijna onbetaalbaar zijn geworden. Gelukkig hebben we ze hier even een onbezorgde tijd mogen geven. Met dank aan alle gastgezinnen!”
Provincie:
Tag(s):