donderdag, 15. december 2011 - 9:08

Woningbezitters bij huizenveiling jarenlang gedupeerd door kartel

Den Haag

Huizenbezitters die gedwongen waren hun huizen via een veiling te verkopen, zijn jarenlang gedupeerd door een kartel. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft daarom boetes opgelegd van in totaal EUR 6,3 miljoen aan 14 handelaren.

Uit de besluiten blijkt dat de handelaren de prijs voor bijvoorbeeld een woonhuis, op de executieveiling kunstmatig laag hielden om er tijdens een heimelijke naveiling aan te kunnen verdienen. “Mensen die gedwongen hun huis moeten verkopen, hebben recht op een eerlijke prijs. Het huis heeft door de werkwijze van de handelaren minder opgebracht,” aldus Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa.

intimidatie
Handelaren weerden buitenstaanders of probeerden ze, al dan niet via intimidatie, bij het kartel te betrekken. De handelaren spreken veelvuldig over handjeklap via symbolen en gebaren om de veiling te manipuleren. Zo kwam op de officiële veiling een lagere prijs tot stand. Vervolgens werd het huis op een naveiling door de kartellisten opnieuw verhandeld. De ‘winst’ voor het kartel, het verschil in prijs tussen de officiële veiling en de naveiling, werd onderling verdeeld. Dit geld liep de woningbezitter mis. Dat gebeurde bij herhaling op honderden veilingen. Over het waarom van het kartel zijn de handelaren duidelijk: “Het is een ‘win-win’ situatie. Wij hebben iemand (een mogelijke concurrent) uitgeschakeld en ik krijg in ruil wat geld,” aldus een handelaar. Meedoen “is een kans op gratis geld”, verklaarde een andere handelaar.

De kartelafspraken vonden plaats tussen juni 2000 en november 2009 op executieveilingen door heel Nederland van ruim 2000 woningen. De 14 handelaren die een boete krijgen, waren betrokken bij de veiling van 265 tot (in enkele gevallen) meer dan 11.000 woningen per handelaar.
Provincie:
Tag(s):