maandag, 18. april 2011 - 19:47 Update: 08-07-2014 0:59

Woonbond, FNV en FNV Bouw roepen op tot sociaal huurbeleid

Amsterdam

De Nederlandse Woonbond, FNV en FNV Bouw roepen politieke partijen op tot een sociaal koopkracht- en woonbeleid waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Door het beleid van het kabinet Rutte daalt de koopkracht van lage en bescheiden middeninkomens. Van 2010 tot en met 2012 komt dat neer op gemiddeld ruim 2%. Voor sommige groepen valt deze daling nog veel hoger uit.

De koopkracht daalt door de economische situatie, terwijl de bezuinigingen leiden tot lastenverzwaringen. Denk aan de verhoging van de zorgpremies en de afbouw van de zorgtoeslag, bezuinigingen op de minimumuitkeringen en kinderopvang, en de tegenvallende pensioenen.

De bezuinigingen zullen die huurders juist treffen. Het kabinetsbeleid leidt volgens de woonbond en bond door een optelsom van maatregelen tot een forse aantasting van de koopkracht van lagere inkomens, waaronder relatief veel huurders. Om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen, moet volgens de Woonbond en FNV minimaal het volgende gebeuren: Geen verdere korting op de huurtoeslag . Houd de sociale huursector bereikbaar voor bescheiden middeninkomens. Geen huurexplosie en juist investeren in woningen in plaats van heffen.
Categorie:
Tag(s):