dinsdag, 22. februari 2011 - 9:20

Woonlasten stijgen gemiddeld 39 euro

Groningen

Een stijgende energieprijs en hogere waterschapslasten zorgen er voor dat huiseigenaren dit jaar gemiddeld 39 euro meer kwijt zijn aan woonlasten. De stijging komt neer op 1%. Dit blijkt uit de Woonlastenmonitor 2011.

De gemiddelde eigenwoningbezitter is dit jaar gemiddeld 3.919 euro kwijt aan woonlasten, naast de hypotheeklasten. Dat is 12 procent van het gemiddelde besteedbare inkomen. Het is volgens de onderzoekers geen wonder dat de stijging van die woonlasten jaarlijks veel aandacht trekt.
Bijkomende woonlasten

Hypotheeklasten maken iets meer dan de helft uit van de totale woonlasten. Dit onderzoek richt zich op de bijkomende woonlasten. Energie en water is hiervan de belangrijkste component, de onroerendezaakbelasting (ozb) en de opstalverzekering zijn de kleinste posten.

Aan energie en water is de eigenwoningbezitter dit jaar 34 euro meer kwijt, en ook de belasting op die producten is hoger (8 euro). Dit komt doordat energie duurder is geworden als gevolg van de gestegen olieprijs. Die werkt vertraagd door in de prijs van gas en elektriciteit. Water is nauwelijks in prijs gestegen.
Provincie:
Tag(s):