donderdag, 4. augustus 2011 - 20:37

Zero Tolerance tijdens Gay Pride

Amsterdam

Justitie voert zaterdag een zero-tolerancebeleid tegen mensen die zich schuldig maken aan homogerelateerd geweld tijdens de Gay Pride in Amsterdam. Ook zullen hogere straffen worden geëist. Dit heeft het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam donderdag bekend gemaakt.

Voor homogeweldsincidenten die tijdens de Gay Pride zijn begaan, heeft het Openbaar Ministerie een themazitting gereserveerd op 8 november 2011. Op deze zitting komen alleen zaken aan de orde met een homogeweldsgerelateerd karakter. Dat begrip moet ruim worden geïnterpreteerd: belediging of andere delicten met een homofoob motief vallen hier ook onder.

De officier van justitie zal de strafeis met 50% verhogen als sprake is van een delict met een discriminatoir karakter. De verhoging is zelfs 100% bij een ingrijpend feit zoals een zware discriminatoire bedreiging of een ernstig geweldsdelict waarbij een medisch specialist moet worden geraadpleegd.
Tijdens de Gay Pride is er veel toezicht georganiseerd door de politie en de stichting ProGay, de organisator van de Gay Pride. Daarnaast is door de politie extra kwaliteit op de opsporing gezet en zal het netwerk Roze in Blauw nadrukkelijk aanwezig zijn.

Geweld tegen en belediging van homoseksuelen pakt het OM hard aan. In de praktijk betekent dit een snelle vervolging en een strafverzwarende eis.
Provincie:
Tag(s):