vrijdag, 22. juli 2011 - 16:06

Zesde avond Vierdaagsefeesten

Nijmegen

Tijdens de zesde avond van de Vierdaagsefeesten kwam de publieksstroom vanaf 21.30 uur goed op gang. De binnenstad werd druk bezocht. Met name op de Molenstraat, het Koningsplein, het Hunnerpark en het Valkhof was het druk met feestgangers.

De sfeer in de stad was gemoedelijk. De politie verrichtte deze avond en nacht 10 aanhoudingen.

Het koningsplein werd zo druk bezocht, dat daar rond 22.00 uur de lichtkranten werden aangezet om bezoekers te verzoeken tijdelijk een andere locatie te kiezen. Om middernacht werd het rustiger en konden de lichtkranten weer uit. Rond 23.45 uur werden tevens de lichtkranten geactiveerd op het plein bij de van Broeckhuysenstraat.

De aanhoudingen vonden plaats tussen 22.30 en 04.00 uur. Aanhoudingen werden verricht voor betalen met vals geld (50 euro biljet Hertogplein), belediging, eenvoudige mishandeling, overtreding van de Opiumwet, vernieling, niet legitimeren, verzet (2) en openlijke geweldpleging (2).

Rond 02.00 uur werden agenten aangesproken dat een man ter hoogte van de Waalkade in het water terecht was gekomen. De agenten gingen er direct naartoe en zagen de man in het water. Getuigen verklaarden dat de man onder invloed was van alcohol en moedwillig in het water was gesprongen. Met meerdere agenten werd geprobeerd om de man uit het water te krijgen. De man, naar later bleek een Noorse militair van 20 jaar, deed erg recalcitrant en wilde niet meewerken. De agenten begeleidde de 20-jarige naar een plek waar hij uit het water gehaald kon worden. Ambulancepersoneel dat inmiddels ter plaatse was ontfermde zich over de man. Ook hieraan weigerde de man alle medewerking, daarop werd de man geboeid voor zijn eigen veiligheid en die van de ambulancemedewerkers. De 20-jarige had een te lage lichaamstemperatuur en werd voor controle overgebracht naar het ziekenhuis.

Tijdens de hulpactie bemoeide een 39-jarige man uit Duitsland zich met de situatie en belemmerde de agenten meerdere malen om hun werk te doen. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij werd later met een proces-verbaal op zak in vrijheid gesteld.

Rond 03.30 uur hielden agenten op de Molenstraat twee Nederlandse militairen, van 22 en 38 jaar, aan op verdenking van openlijke geweldpleging. Kort daarvoor werden de agenten aangesproken door een portier die verklaarde dat een andere portier zojuist mishandeld was. Het slachtoffer was gewond aan zijn neus en wees beide mannen aan als de personen die hem mishandeld zouden hebben. Beide mannen zijn aangehouden. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. Hij zal later aangifte doen. De zaak wordt verder afgehandeld door de Koninklijke Marechaussee.
Provincie:
Tag(s):