maandag, 4. juli 2011 - 8:32

Ziekenhuizen gaan zich meer specialiseren

Den Haag

Vanaf volgend jaar zullen ziekenhuizen zich meer gaan specialiseren en niet meer alle behandelingen uitvoeren. Zo kan dure apparatuur doelmatiger gebruikt worden en neemt de kwaliteit van de zorg toe. Dit melden verschillende media maandag.

De specialisatie is het gevolg van een akkoord dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid maandag sluit met de ziekenhuizen. Het doel van het akkoord is om de kosten omlaag te brengen. In de afgelopen jaren stegen de kosten van ziekenhuiszorg jaarlijks met 6 à 7%. Dat moet omlaag naar 5,3%.

Schippers verwacht dat de kwaliteit van de zorg zal stijgen als de ziekenhuizen zich specialiseren. Nu bieden bijna alle ziekenhuizen een groot deel van de specialismen aan. Maar door het specialiseren van behandelingen krijgen artsen meer patiënten met vergelijkbare klachten en dus meer ervaring.

Schippers heeft ook plannen om ziekenhuizen te gaan belonen voor hun prestaties. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaan vanaf volgend jaar onderhandelen over de prijs van 70% van de behandelingen.

Het akkoord dat maandag wordt ondertekend, is een van de maatregelen om de kostengroei in de zorgsector in te perken. Maar er wordt op meer terreinen bezuinigd. Zo wordt er ingegrepen in het persoonsgebonden budget en bij de geestelijke gezondheidszorg.
Provincie:
Tag(s):