zaterdag, 13. augustus 2011 - 20:24

Ziekenhuizen moeten opener worden over ernstige besmettingen

Utrecht

Ziekenhuizen moeten opener worden over besmettingen met gevaarlijke bacteriën en virussen. Dat laten patiëntenorganisatie NPCF en PVV zaterdag weten in het RTL-Nieuws.

Als er een uitbraak is, moeten ziekenhuizen patiënten hierover informeren. NPCF en PVV reageren hiermee op het verhaal van Jip van den Enden. Het jongetje raakte als baby zwaar gehandicapt nadat hij was geïnfecteerd door het Rota-virus in het Diakonessenhuis in Utrecht.
"Ik had graag willen weten over de virusbesmetting, dan waren we zoals alle ouders niet akkoord gegaan met de opname," zegt Jips vader in het RTL Nieuws.

Op 5 mei 2009 werd Jip van den Enden na 31 weken zwangerschap geboren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Eerst lag hij daar op de couveuse-afdeling, maar op 14 mei ging hij naar de afdeling neonatologie in het Diakonessenhuis in Utrecht, waar tussen 4 en 10 mei vier vroeggeboren kindjes besmet waren geraakt met het Rota-virus. Ook Jip werd ziek van het Rota-virus en op 26 mei waren er al 19 vroeggeboren kindjes besmet met het virus. Pas op 11 juni volgde een opnamestop voor te vroeg geboren kinderen.
Jip raakte door de besmetting ernstig gehandicapt. Hij is blind, spastisch, epileptisch en huilt dag en nacht. Zijn ouders zijn boos omdat het ziekenhuis hen niet op de hoogte heeft gesteld van de uitbraak van het virus.

De PVV sluit zich aan bij de oproep van de NPCF. "Ik vind sowieso dat patiënten of familie op de hoogte moeten zijn als er ergens een bacterie of virus heerst", zegt Kamerlid Karen Gerbrands. "Dan kunnen patiënten zelf kiezen of ze daar opgenomen willen worden, of in dit geval hun kind er willen hebben."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde eerder dat de hygiëne op de afdeling neonatologie van het Diaconessenhuis niet in orde was, en dat de jongen onnodig aan risico's is blootgesteld in het ziekenhuis.

Het ziekenhuis laat weten dat nadat maatregelen zijn getroffen en protocollen zijn aangepast er sinds 2009 geen uitbraken van het Rota-virus meer zijn geweest.
Provincie:
Tag(s):