donderdag, 15. december 2011 - 15:02

Zien roken, doet roken

Delfzijl

Dagelijks rokende jongeren steken meer sigaretten op als ze andere jonge rokers zien. Antirookcampagnes gaan ten onrechte aan deze impliciete beïnvloeding voorbij, stelt NWO-onderzoeker Zeena Harakeh.

Harakeh onderzocht wat rokende jongeren tussen de 16 en 24 jaar ertoe aanzet om een sigaret op te steken. Uit haar experimenten blijkt dat deze groep vooral meer gaat roken als ze in het bijzijn verkeren van een rokende leeftijdsgenoot. ‘Ik noem dit impliciete, passieve beïnvloeding, want het gebeurt zonder dat de ander actief een sigaret aanbiedt’, licht de sociaalwetenschapper van de Universiteit Utrecht toe. Ook jongeren die online communiceren met een leeftijdsgenoot en zien dat deze rookt, gaan zelf meer roken. ‘De beïnvloeding is er dus zelfs als ze de sigarettengeur van de ander niet ruiken.’

Op grond van haar onderzoek is ook een rookverbod op schoolpleinen aan te bevelen, stelt Harakeh. ‘Juist daar zien honderden jongeren elkaar roken en imiteren ze elkaar.’ Ze adviseert verder om in antirookcampagnes geen rokende jongeren meer af te beelden. ‘Ik sluit niet uit dat alleen al het beeld van een rokende jongere andere jongeren ertoe kan aanzetten ook een sigaret op te steken’, aldus de onderzoeker.
Provincie:
Tag(s):