maandag, 5. september 2011 - 8:53

Zijlstra geeft 33 miljoen extra voor technische universiteiten

Den Haag

De technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede kunnen rekenen op een financieel extraatje van staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD).

Samen krijgen ze drie jaar lang 11 miljoen euro per jaar om het onderwijs te verbeteren. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

De universiteiten zullen dit geld gaan gebruiken om bètastudenten binnen te halen en binnen te houden.

De universiteiten hebben zeven programma's bedacht om het onderwijs te verbeteren. Zo zullen Eindhoven en Enschede zich vooral gaan richten op verbetering van bachelorsonderwijs. Daarbij zal verbinding worden gezocht met niet-technische vakken. Ook wordt het onderwijs gedigitaliseerd, zodat studenten van gezamenlijke masteropleidingen kunnen meekijken met een college in een andere stad zonder te hoeven reizen. De zogenaamde videocolleges.

Om een betere aansluiting te krijgen met het vwo gaan docenten zowel aan een technische universiteiten als in het voortgezet onderwijs werken. Verder wordt het geld besteed aan extra wiskundeonderwijs, het scholen van docenten, het aantrekken van buitenlandse studenten en het houden van een intakegesprek met elke nieuwe student.

'Technisch-wetenschappelijke opleidingen met een goed studierendement en meer samenhang tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven.' Dat is wat Nederland nodig heeft, aldus Zijlstra in de krant.
Provincie:
Tag(s):