woensdag, 31. augustus 2011 - 12:30

Zomer niet eerder zo nat

De Bilt

Nederland beleefde dit jaar de natste zomer in zeker honderd jaar. Het KNMI berekende gemiddeld over het hele land omstreeks 350 mm tegen 225 mm normaal, dat wil zeggen gemiddeld over het tijdvak 1981-2010.

De vrijwel net zo natte zomer van 2004 met landelijk 333 mm staat nu op de tweede plaats van de top tien. De recordnatte zomer volgde op een recorddroog voorjaar, een zeldzame combinatie. Dit heeft het KNMI woensdag bekendgemaakt.

De meeste neerslag viel in het westen en midden van het land. Delen op de Veluwe het natst met ca. 445 mm. In het zuidwesten viel de minste neerslag, in Vlissingen viel ca. 252 mm. De Bilt kreeg 389 mm tegen 220 mm normaal. Daarmee was het voor het KNMI in De Bilt de op één na natste zomer in tenminste 100 jaar.

Van de drie zomermaanden bood juni het meest standvastige weer, maar ook toen was nat met vooral aan het einde van de maand zware buien. Herwijnen kreeg op 28 juni 100 mm waarvan 79 mm in een uur. Dat is een uitzonderlijk grote neerslagintensiteit.

Ook juli en augustus waren natte maanden met herhaaldelijk hevige buien vergezeld van zwaar onweer, hagel, windstoten en wateroverlast. In combinatie met een stormachtige wind deed het weer soms al aan de herfst denken.

De zomer van 2011 telde acht dagen met op minstens één officieel neerslagstation 50 mm of meer in een etmaal. Gewoonlijk telt de zomer zes dagen met zware regen. De meeste regen viel in het noorden en westen. krijgt met een zomersom van mm de twijfelachtige eer als natste plaats van Nederland. De minste regen viel in het zuidoosten van het land waar de minst natte plaats was.

De meeste neerslag viel in het westen en midden van het land. Delen op de Veluwe het natst met ca. 445 mm. In het zuidwesten viel de minste neerslag, in Vlissingen viel ca. 252 mm. De Bilt kreeg 389 mm tegen 220 mm normaal. Daarmee was het voor het KNMI in De Bilt de op één na natste zomer in tenminste 100 jaar.

Van de drie zomermaanden bood juni het meest standvastige weer, maar ook toen was nat met vooral aan het einde van de maand zware buien. Herwijnen kreeg op 28 juni 100 mm waarvan 79 mm in een uur. Dat is een uitzonderlijk grote neerslagintensiteit. Ook juli en augustus waren natte maanden met herhaaldelijk hevige buien vergezeld van zwaar onweer, hagel, windstoten en wateroverlast. In combinatie met een stormachtige wind deed het weer soms al aan de herfst denken.

De zomer van 2011 telde acht dagen met op minstens één officieel neerslagstation 50 mm of meer in een etmaal. Gewoonlijk telt de zomer zes dagen met zware regen. De meeste regen viel in het noorden en westen. De minste regen viel in het zuidoosten van het land waar de minst natte plaats was.

De vele neerslag was niet het enige minpunt van de zomer. Ook de temperatuur bleef vrijwel elke dag achter bij de norm waardoor deze zomer als vrij koel de geschiedenis ingaat. De Bilt had een gemiddelde temperatuur van 16,3 graden tegen 17,0 graden normaal. Op 50 dagen werd het 20 graden of meer, normaal telt de zomer er tien meer.

De hele zomer telde slechts zeven zomerse dagen met 25 graden of meer tegen 21 zomerse dagen normaal. Een zomer met zo’n karig aantal zomerse dagen is sinds 1993 niet voorgekomen. Die zomer telde vijf zomerse dagen en daarvoor moeten we teruggaan naar 1977 voor een vergelijkbaar aantal zomerse dagen. De warmste dag was 28 juni 2011 toen in het oosten en zuiden plaatselijk 34,5 graden werd gemeten.

Door het sterk wisselvallige weer ging de zon vaak schuil achter de wolken en bleef het aantal uren zon ver achter bij het langjarige gemiddelde. Landelijk zijn circa 525 uur zon geregistreerd tegen 608 uur normaal. De zomer is in zeker veertien jaar niet zo somber geweest. De kust kreeg de meeste zon, in De Kooy bij Den Helder scheen de zon circa 620 uur.

Ook de laatste zomermaand bood weinig verbetering. Augustus was vrij koel, somber en nat. De oogstmaand bood maar vijf droge dagen en landelijk slechts ongeveer 150 uur zon tegen 195 uur normaal. Terschelling was het zonnigste gebied met circa 170 uur zon, maar in het midden en oosten was de zon op een aantal plaatsen in augustus niet meer dan 135 uur te zien. In De Bilt was de maand zelfs één van de somberste van de meetreeks.
Provincie:
Tag(s):