vrijdag, 7. oktober 2011 - 22:31 Update: 08-07-2014 0:56

Zuinig Oranje ondanks te voorspelbaar spel langs Moldavië: 1-0

(Elfvoetbal) Sprankelend was het allemaal niet, maar Oranje heeft opnieuw een overwinning bij weten te schrijven onder bondscoach Bert van Marwijk. De keuzeheer heeft daarom aanstaande dinsdag een zege op Zweden genoeg om het record van voorganger Marco van Basten te evenaren. Die won achttien kwalificatieduels met Oranje, Van Marwijk dus tot op heden zeventien.

Daarbij maakte Klaas-Jan Huntelaar tegen Moldavië alweer zijn 29ste treffer in het oranje shirt en heeft hij nog drie goals nodig om een oud Europees record uit de boeken te schieten. Als hij tegen Zeden dat aantal haalt, haalt hij de Noor-Ier Davod Healy in, die ooit dertien keer scoorde in een kwalificatiereeks.

Tot zover de indrukwekkende cijfers, want verder viel er weinig te noteren en echt te genieten in een kletsnatte Kuip. Oranje probeerde het wel, maar het spekgladde veld, een diep ingegraven tegenstander en weinig vleugelspel werkte Nederland tegen.

Toch waren er in de eerste helft prima kansen te zien. Zo zag Huntelaar een goal afgekeurd, schoot en kopte Robin van Persie hard over of op de doelman en was Rafael van der Vaart dicht bij een treffer.

Vlak voor rust was het alsnog raak. Een uistekende dieptebal van Mark van Bommel bereikte de gepenetreerde Dirk Kuijt, die Huntelaar van dichtbij op zijn wenken bediende: 1-0. Van Persie raakte vlak na de thee ook nog de lat, maar daarna zakte het spel van Oranje in.
Er werd in een te laag tempo naar oplossingen gezocht en de zijkanten bleven onvoldoende bezet om Moldavië uiteen te rijten. Met het inbrengen van Eljero Elia probeerde Van Marwijk dat om te keren maar het duel was toen al te erg verzand.

Daarom ging de uitverkochte Kuip toch met een typische uitzwaaiwedstrijdkater naar huis, maar dat was alleen op basis van de tweede helft terecht. Dinsdag tegen Zweden opnieuw een kans om aan klantenbinding te doen voor de internationals.
Door de zege op Moldavië is Oranje wel zeker groepshoofd in Polen de Oekraïne in 2012.
Categorie:
Tag(s):