maandag, 12. september 2011 - 8:34

Zwaardere eisen voor moeilijke ziekenhuisbehandelingen

Utrecht

De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) publiceert maandag nieuwe normen voor de behandeling van vaatziekten, overgewicht en kanker.

Medische teams die moeilijke en weinig voorkomende operaties willen uitvoeren, moeten voortaan aan strenge eisen voldoen, zo meldt de vereniging op haar site. Medische teams moeten bijvoorbeeld heel goed kunnen samenwerken en het medische team moet jaarlijks minimaal 20 vergelijkbare operaties doen om voldoende ervaring te hebben.

Verder moet een ziekenhuis beschikken over de modernste scan-, echo- en röntgenapparatuur voor medisch onderzoek en er moet een volledige toegeruste intensivecare-afdeling zijn.

De ziekenhuizen krijgen een jaar de tijd zich aan te passen aan de nieuwe normen. 'Als ze de ingrepen tenminste willen blijven aanbieden, want er zullen ook ziekenhuizen zijn die zelf besluiten om een bepaalde operatie niet meer uit voeren, zegt Rob Tollenaar, bestuurslid en hoogleraar oncologische zorg op de site.

De nieuwe normen betekenen een verder concentratie van de zorg. Hierdoor zullen patiënten wel verder moeten reizen voor een moeilijke operatie.
Maar het uiteindelijke doel is de kwaliteit van de zorg te verhogen, aldus de NVvH.

Ziekenhuizen zullen onderling afspraken moeten maken wie welke complexe behandeling voor zijn rekening neemt. Maar dankzij regionale afspraken zullen patiënten altijd door een ziekenhuis in hun regio geholpen kunnen worden.
Provincie:
Tag(s):